En weer heb ik inspiratie opgedaan tijdens een cursus. Het gaat dit keer om overbrengen en hoe je dingen anders kunt zeggen (en welk effect dat dan heeft). Ik vind dit al een tijd een interessant thema. Zo is er natuurlijk de bekende restauranttruc waar je niet “deze tafel is gereserveerd” maar “deze tafel is beschikbaar vanaf 20.30 uur” gebruikt, of “rookvrije ruimte” ipv “niet roken”. Wij houden dat in ons Library Learning Centre ook heel goed in het achterhoofd. Het is heel goed om een positieve draai (proberen) te geven aan dingen die je ook negatief kunt interpreteren (vaak helpt het al als je een ander perspectief neemt).

Zo heb ik al een aantal jaar (van mijn beginperiode bij de TU Delft Library, zomer 2006) printed sheets hangen van “good old” Ben Tiggelaar. Het thema is “het nut van optimisme” en hij betoogt dat optimisme “je beschermt tegen depressiviteit; een positief effect heeft op je gezondheid; onder bepaalde voorwaardes leidt tot betere prestaties; en als basis dient voor creativiteit en ondernemerschap”. Nou, en samen met het filmpje van de cursus, brengt mij dat tot meer dan een goed voornemen voor 2010: alles een beetje positiever zien!

 

 

Firouz Azarhoosh bracht dit filmpje onder mijn aandacht tijdens een lezing over culturele diversiteit. Hij had een paar mooie citaten na afloop, en een daarvan wil ik graag delen: “Alles is slechts gedachte. En als het een gedachte is, dan kun je er alles mee doen.”

 

Blog views as per June 25, 2013: 2069. After that date post was migrated to this new url.