Op 3 mei bezocht ik samen met Hanneke de Hulster en Marion Vredeling het nieuwe allinone gebouw in Amersfoort, waar het Vathorst College, Scholen in de Kunst, stichting Kinderopvang Amersfoort en de Bibliotheken Eemland sinds half februari in gehuisvest zijn. In de groeiwijk Vathorst, waar nu 15000 mensen wonen, maar in de toekomst zelfs tegen de 40000 inwoners mogelijk zijn. Even een paar leuke dingetjes op een rij:

Register de dag van gister. Het verhalenkabinet dat helaas nu niet in deze vestiging aanwezig was, omdat het rondreist, maar als landelijk initiatief al veel aandacht heeft gekregen.

We zagen veel speelse elementen in de inrichting, met gelegenheid tot klimmen en klauteren voor de jongsten.

Verder aandacht voor de jongeren, met een speciale CYou collectie, waar literatuur en informatie door elkaar wordt aangeboden.

De echte samenwerking met de diverse partijen in het gebouw moet nog vorm krijgen; een reden om nog eens terug te gaan en we hebben Peggy van den Crommenacker, die zo aardig was ons rond te leiden, met haar collega’s (misschien komt Joet Halmos ook wel even mee) ook uitgenodigd bij ons Library Learning Centre te komen kijken.

Een eenvoudige, doch duidelijk herkenbare balie. We waren wel even vergeten dat een openbare bibliotheek niet automatisch op maandagochtend geopend is – gelukkig werden we wel ontvangen!
 

Heel charmant vonden we de bewonerscollectie. Al voor de opening opgebouwd, en gebaseerd op goed vertrouwen. Bewoners kunnen hun boeken aanbevelen, de bibliotheek schaft ze aan en …

Een ieder kan ze vervolgens (buiten de bibliotheek, in de centrale hal) via een gedeeld schriftje lenen en weer terugbrengen.

Een originele manier om kernwaarden in de organisatie een plek te geven, op het raam tussen de kantoren!
Diversiteit aan ruimtes en inrichting, zoals hier “het ei”, waar (film)voorstellingen worden gegeven.

 

Blog views as per June 25, 2013: 2626. After that date post was migrated to this new url.