Afgelopen week heb ik eens tijd uitgetrokken om twee boekjes van Roland Hameeteman te lezen, namelijk De kracht van mensen en Het klein receptenboek voor het nieuwe werken (samen geschreven met Gonny Vink en Ben Kuiken). Leuk en herkenbaar materiaal, en gemakkelijk om te lezen. In het receptenboek haalt Hameeteman nog maar eens Amazon.com aan en legt uit hoe het succes van dit bedrijf ook te danken is aan hun streven “het meest klantgerichte bedrijf ter wereld te zijn”. Ze hebben niet gezegd de beste of grootste internetboekenwinkel te willen zijn, maar hadden dus een veel ruimere ambitie neergelegd.

Een ander punt uit het receptenboek is het feit (en dat is op zich geen nieuw inzicht) dat kennis geen onderscheidend vermogen meer geeft. Voor ons als TU Delft Library – immers wij leggen een claim op begrippen als kennis en informatie – toch iets om eens wat verder over na te denken. Wij hebben in onze doelstellingen voor 2011 aangegeven betrokken te willen zijn bij de kenniscyclus van onze klanten, of dit nu onderzoekers, docenten of studenten zijn. In veel gebieden van deze kenniscyclus bezitten wij expertise, en deze expertise (en dus in staat zijn snel hoofd- van bijzaken te kunnen onderscheiden, en een filterend kader te hanteren) geeft nog wel onderscheidend vermogen.

Hmm wat levert dat nu eigenlijk op? En hoe maak ik nu het bruggetje naar ons project Ik werk, want ook wij zijn begonnen met te kijken wat het nieuwe werken in onze bibliotheekorganisatie kan betekenen. We willen namelijk onze bibliotheek en onze medewerkers met “hun voeten” midden tussen de klanten neerzetten, niet letterlijk, maar wel door de manier waarop wij werken, wij onze ogen en oren openhouden, wij alert zijn op elkaar en waar collega’s mee bezig zijn, en hoe wij onze gebruikers daarmee ondersteunen. Misschien moeten we dan wel dingen anders gaan doen, nee natuurlijk moeten we dingen anders gaan doen, als dat betekent dat we beter bij de kenniscycli van onze gebruikers aansluiten.

Project Ik werk valt onder subsidie het Agentschap SZW van het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder projectnummer 2009ESFN832 vanuit het Europees Sociaal Fonds (actie E).

 

Blog views as per June 25, 2013: 2047. After that date post was migrated to this new url.