Op woensdag 6 oktober toog ik met collega Liesbeth Mantel (moqub) naar Zwolle en Arnhem. We hadden ons ter voorbereiding van het project Library Learning Centre al regelmatig laten inspireren, en we vonden het nuttig om samen nog eens naar twee nieuwe gebouwen af te reizen.

In Zwolle werden wij rondgeleid door iemand van Ahrend. Gebouw X huist twee scholen (Business & Economics en Media) van de hogeschool Windesheim. De campus van de hogeschool in Zwolle wordt bevolkt door 20000 studenten. Gebouw X is in mei 2010 opgeleverd; de rest van de gebouwen is ongeveer 25 jaar oud. Wat hebben we gezien?

Prullenbakken helpen echt!
P.S. Met dank aan Liesbeth, en meer foto’s van haar staan op flickr.
Natuurlijk namen we een kijkje in het mediacentrum. Verrassend was dat daar een uitstalling was rond de Kinderboekenweek. Het RFID inneem- en uitleenmeubel was ook gevuld als ballenbak …
 • Duidelijke aparte plekken worden gecreëerd in de open ruimte door combinatie van lage hanglampen, vloerkleed, en functioneel (soms zelfs roze gekleurd!) meubel (bank + afval; copier in zelfde stijl) en afscheiding (met vinyl bekleding).
 • Start is gemaakt met exposities, door de vitrines met oude AV-apparatuur ziet de bezoeker straks de studio van de School of Media
 • In gebouw X lopen de ruimtes voor docenten (het personeel) en studenten door elkaar. Studenten komen niet in de (lounge-achtige) ruimte die voor het personeel is bedoeld, terwijl deze gewoon toegankelijk is. Verder hebben docenten ook gedeelde eigen (af te sluiten) werkkamers
 • We zagen veel briefjes; de echte bordjes volgen natuurlijk nog, maar toch lijkt het erop dat je wel iets kunt bedenken, maar dat gebruikers (of bijvoorbeeld de docenten) daar toch zo hun eigen mening over hebben of het natuurlijk in de praktijk anders werkt (het vastleggen van onderwijsruimtes bijvoorbeeld)
 • Exploitatie van de door de campus verspreidde house of coffee is blijkbaar geen probleem
 • Klein minpuntje was dat het gebouw pas een half jaar in gebruik was, maar wel al redelijk vies, en het is maar weer eens bewezen, prullenbakken helpen echt!

De nieuwe bibliotheek

‘s Middags gingen we door naar Almere, naar de nieuwe bibliotheek, inmiddels alweer even in bedrijf na de opening begin dit jaar. De nieuwe bibliotheek zit in Almere dichtbij het station. De indeling van de boeken is gedaan op basis van thema’s, zoals Hoogspanning, de Jeugd van tegenwoordig, of Living Room. Het nieuwe zit hem wel in de aankleding, hoewel er niet zo veel diversiteit is aan zitplekken (buiten de peuters en kleutershoek) en ik mis vooral poefjes tussen de kasten. Wat valt verder op?

 • Mooie bedrijfskleding voor de medewerkers, blijkbaar verschillend voor de mensen die boeken terugzetten of hen die informatie geven (die veelal zitten bij de informatiepunten per afdeling). Er is verder ook een kleine collectie waar uit kan worden gekozen; niet iedereen deed er aan mee
 • Het is lekker druk; bij de roltrappen om binnen te komen krijgen we zelfs een Bijenkorfgevoel
 • De (omgeving van de) ingang straalt nog traditioneel bibliotheek uit. Er is wel genoeg alternatief, zoals een café, de nieuwe zaal, het nieuwe speellokaal en een gamezone, maar die zijn niet zichtbaar vanuit de entree; we hadden het leuke café bijna gemist
 • De activiteitenkalender is breed (cultuur, maar ook bijvoorbeeld workshop solliciteren)
 • The gamezone is alleen (althans de playstation en wii) open tussen 14.00 en 17.00 uur omdat daar toezicht voor nodig is, vooral om te bewaken dat mensen er niet langer dan 30 minuten meespelen (kost 50 cent).
 • Alles is behoorlijk vol. De frontale selectie is bijna geen selectie meer, en geeft niet duidelijk de keus van de bibliotheek weer. Op sommige tafels liggen stapels boeken op elkaar; de bedoelde doorkijkjes zijn volgezet, en de lage planken liggen ook vol met boeken, waar wij dachten dat deze waren bedoeld om op te zitten (hetgeen trouwens niet zo was, vandaar!). Ik zie dit ook weer (zie hierboven) als voorbeeld van het verschil tussen intentie, idee versus uitvoering, praktijk.

 

Blog views as per June 25, 2013: 2087. After that date post was migrated to this new url.