Friday June 3: the last full day of our study trip and it stays interesting right up to the end I must say. Not only did I receive a very nice book from Chief Librarian Madeleine Lefebvre (because it is my birthday in June), but the morning was just filled with enthusiastic people talking about the new (to be finished in 2014) student learning centre, information literacy and mobile services.

I will not touch upon everything, just a few things. I should mention the proper order in which the vision of the new building was created. So there was a wish to build a profile for the library, and number one priority was: building new collaborative spaces. RULA (Ryerson University Library and Archives) as integral part of the learning and teaching environment. A lot of the elements in their vision have relation with our Library Learning Centre ambition keywords. For inspiration they referred to Pieter Brueghel, 1560, children’s games. Check it out at: www.ryerson.ca/ryersonbuilds.

For information literacy I must give the floor to Sonny Banerjee, working for quite some time at RULA, but now since one year being the contact for the School of Interior Design. Just a few of his quotes:

  • Embedding = Collaboration.
  • Take your chances to promote the library.
  • It is just a matter of letting them know what is out there …
  • Inspiration = library research.
  • Speak the language of the students.
  • If they will not come here, I have to go there!

My conclusion: do not say you are doing the information skills, go and understand and observe, see what the faculty does, and then make the library fit into that.

And then for the first time this week we got a presentation on mobile initiatives. It all comes down to Graham McCarthy, who after creating nice apps for the library (book a room; searching a library (catalogue & articles via Summum); computer availability; library news), now creates the same things for the whole campus. Great! We will be in touch!

Tenslotte voor de thuisblijvers nog wat algemene observaties:

De bibliotheken
Bijna overal waar wij zijn geweest, zijn de bibliotheken qua inrichting toe aan vernieuwing. In de fysieke omgeving valt op dat er weinig techniek wordt aangeboden (bijna geen smartboards of surfacetafels). Wel zijn er overal (beperkte) plekken ingericht als learning commons; soms dus zelfs in hetzelfde gebouw, maar los van de bibliotheek. Innovatie, zowel in de digitale als fysieke omgeving, is compleet gebaseerd op (veelal private) sponsoring en in sommige bibliotheken draagt elke projectkamer wel de naam van de gulle gever(s). We werden overal echt geweldig ontvangen; lunch in de faculty club, waar aan elke tafel (wij waren met 40 mensen) iemand van de bibliotheek aanschoof. Het viel me op dat er behoorlijk wat uitwisseling is tussen bibliotheken: het is heel gewoon om bij verschillende bibliotheken te hebben gewerkt. De samenwerking tussen de bibliotheken in Ontario, via de overkoepelend organisatie OCUL, vond ik ook indrukwekkend; daar kunnen wij in Nederland nog van leren. Er was tijdens ons bezoek in ieder geval veel focus op studenten en studentenbetrokkenheid. Ik heb drie dingen om mee te nemen naar Delft:

  • Embedded faculty in the library
  • Take the role you can get whether it is on mobile, academic skills, media …
  • Make sure you work on physical and digital components, so our research support also needs a physical component

Een vraag die we nog niet beantwoord hebben gezien: Stoelen op vier poten met wielen, het blijft een vreemd gezicht, waarom geen drie poten?

Toronto
En in Toronto bleven we op zoek naar wat nu echt Canadees is, of typisch Toronto. We moesten het niet in voedsel zoeken, zo begrepen we al snel, want deze stad kent enorm veel culturen, en dat vind je gewoon terug in het aanbod. Iedereen is gereserveerd vriendelijk, niet zo uitbundig als de amerikanen kunnen zijn. En: er hingen overal (nog) hygiënische zeeppompjes om je handen te desinfecteren. Natuurlijk zijn baseball en ijshockey de sporten; op 1 juni werd er zelfs nog een ijshockeywedstrijd gespeeld. Een tram heet streetcar; bij de metro betaal je voor een klein token (grootte van een cent); op kruispunten zijn er (ook) schuine oversteekplaatsen. Je komt op straat redelijk wat dakloze mensen tegen. Het fooisysteem is ook vergelijkbaar met de verenigde staten: 15% op bedrag zonder tax. Grappige namen van bedrijven zagen we ook her en der, zoals Two men and a truck, Frankie Flowers, Tip top tailors.

 

Blog views as per June 25, 2013: 2108. After that date post was migrated to this new url.