In feite heb je er nooit tijd voor, maar het levert zoveel op. Binnen de TU Delft Library hebben we besloten dat we iedereen jaarlijks een inspiratiedag geven. Ga erop uit met een collega en verras jezelf!

Drie aanleidingen om te schrijven over het dagje dat ik met Liesbeth Mantel doorbracht op de Floriade woensdag 9 mei 2012: ik vertelde er dinsdagavond over bij een etentje aan Leo Voogt, bracht de woensdag aldaar door en vertelde er na afloop mensen over, waaronder aan mede-HRM-leergang 24 deelnemers van de TU Delft die met andere alumni donderdag bij elkaar kwamen. Over inspiratie gesproken trouwens, maar dat volgt later.

Het waren niet de bloemen, kleuren of het prille groen. Wel zag ik een lawn@ge chair (leuk voor op het grasdak van de TU Delft Library), grote mobiele opengeklapte kunstboeken, inspiratietuinen, afwisseling, innovatieve toepassingen zoals Smood (smart food factory, met een niet zo’n heel erg lekker snackje), een grasauto, mega regenlaarzen, en een houten kooi waar je met elkaar een doorlopende tekst vanaf houten blokken kunt voorlezen.

Namelijk:

  • Of het slim genoeg is wat ik zeg
  • Of het ergens op slaat
  • Of het gepast is
Inspiratie om dingen wel maar ook dingen niet zo te gaan doen. De intieme broeikasjes voor zes personen naast het Greenhouse restaurant waren zelfs bij een buitentemperatuur van slechts 20 graden celsius al veel te warm. De thema’s door het park heen waren helder uitgevoerd, maar de kretologie dekte echt niet altijd de lading. De kabelbaan was leuk, maar wel erg snel (hoe maken we dan foto’s?) en dus kort. En ik ben de TU Delft expositieruimte niet tegengekomen.
Zelf nog wat eigen reflectie van de dag:

  • Als iets oud is, kan het niet meer oud worden.
  • Genieten kun je het beste in kleine stapjes doen, dan heb je er meer aan.

Inspiratie zoek je soms bewust op, maar kom je ook overal en onverwacht tegen. De alumnidag voor mensen die de TU Delft HRM leergang hebben gevolgd werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. De decaan van EWI, Rob Fastenau, vertelde ons wat hij tegen is gekomen na zijn beginperiode aan de TU Delft en vertelde dat je als academisch leider:

  • Moet weten waar het over gaat, ergens voor moet durven staan, en om je mensen moet geven.
  • Het is belangrijk om als organisatie uniek te zijn, maar de dingen moeten wel hun reden hebben.
  • En herinnerde me weer aan het filmpje van Simon Sinek, kijk zelf maar … het gaat niet om wat je als organisatie doet, maar om het waarom!

Tenslotte Arjo Klamer van de economische faculteit uit Rotterdam op diezelfde alumnimiddag was lekker interactief met ons bezig. Hij liet ons nadenken over waar wij voor staan en waar we mensen op aanspreken. Voor mij als Library directeur en voor ons als TU Delft Library zie ik dat vooral in openheid. Open naar elkaar, door eerlijk te zijn, door kennis met elkaar te delen. Maar ook open door mensen het vertrouwen te geven, en tenslotte de maatschappelijk waarde van openheid: de TU Delft moet zoveel mogelijk haar output open delen met de maatschappij en de Library loopt hierin voorop.

 

Blog views as per June 25, 2013: 1262. After that date post was migrated to this new url.